TanfolyamainkTanulj nálunk támogató környezetben, és szerezz erős gyakorlati tudást a saját igényeidre kialakítva!

Minden jelentkező a kurzus anyagán kívül ajándékba kapja a Könyvkiadási kisokosunkat.


2024. májusi-júniusi kurzusok


1. KORCSOPORTOK

Mi fán terem a YA, az NA, és mi a helyzet a felnőtt irodalommal?

Ezen a kurzuson el fogjuk mondani, miért fontos neked, mint írónak, hogy tudd, melyik korcsoportnak írsz.

Beszélgetünk arról, hogy mi határozza meg, hova tartozik egy regény. A téma? A nyelvezet? A szereplők kora? Esetleg a marketing? Megvitatjuk, hogyan függnek ezek össze, és mit szabad, mit nem szabad egy YA-ban és egy NA-ban. Mindezt gyakorlati példákkal illusztrálva, feladatokkal, játékokkal kiegészítve.

A kurzus végén magabiztosan el fogsz igazodni a korcsoportokban, el tudod dönteni, melyik áll neked a legjobban, és melyikben érzed leginkább otthon magad.


Időpont:

május 4-5. 14:00-15:30 és 16:00-17:30

május 12. 18:00-19:30


Jelentkezés


2. ZSÁNERISMERTETŐ

Te tudod, mit írsz? Egyáltalán a vámpíros az horror vagy fantasy?

Ezen a kurzuson arról fogunk beszélgetni, mik a fő zsánerek, és mi az eszközkészletük. Végigvesszük többek között, mitől lesz egy történet romantikus, mitől fantasztikus. 

Megismerjük a kevert zsánereket, és megtanuljuk, hogyan kell velük bánni. Betekintünk a alzsánerekbe és az SFF zsánerek poklába. Mindezt izgalmas gyakorlati feladatokkal és példákkal kiegészítve.

A kurzus végén el fogsz tudni igazodni a zsánerekben, el tudod dönteni, mik illenek leginkább hozzád, és magabiztosabban leszel képes használni a választott zsánerek eszköztárait.


Időpont:

május 11-12. 14:00-15:30 és 16:00-17:30

május 19. 18:00-19:30


Jelentkezés


3. NÉZŐPONTOK

E/1? E/3? E/2 - Miben és hogyan írj? Hogyan kerüld el a tipikus hibákat?

Ezen a kurzuson megismerkedünk a különböző típusú nézőpontokkal.

E/1-nél megnézzük, mit láthat és tudhat a karakter. Beszélgetünk a férfi és női hang közötti különbségekről. Megtanuljuk, hogy lehet kiküszöbölni a klisés leírásokat.

E/2-nél végigvesszük az előnyöket, a hátrányokat. Megnézzük, mikor érdemes ezt a nézőpontot használni, és mikor nem.

E/3-nál beszélünk a narrációs távolságról. Megnézzük, mi a különbség a közeli, a távoli E/3 között, és a mindentudó narrátorral is megismerkedünk.

A kurzus végén el fogod tudni dönteni, melyik nézőpont áll legjobban neked és a történetednek. Tudni fogod, hogyan adj egyedi hangot a karaktereidnek, és azt is, hogyan tedd élővé, egyedivé a leírásaidat.


Időpont:

május 18-19. 14:00-15:30 és 16:00-17:30

május 26. 18:00-19:30


Jelentkezés


4. ÍRÓI MUNKAMÓDSZER

Kertész? Vagy építész? Netán valami egészen más?

Akadtál már el, mert olyan tanácsokat próbáltál követni, amiket nem éreztél magadénak? Például írj mindennap, készíts vázlatot? Tényleg csak így lehet?

Szükséges-e az ihlet, és mit csinálj, ha nincs? Van-e más is a kertész és az éptész módszer mellett? Egyáltalán mit jelent ez a kettő? És zsánertől is függ, milyen módszert választasz?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ az írói munkamódszer kurzuson, aminek a segítségével rá fogsz jönni, mi a számodra legideálisabb, legkomfortosabb metódus, és hogyan tudod azt hatékonyan követni. Stressz és olyan elvárások nélkül, amiknek meg sem kell felelned.


Időpont:

május 25-26. 14:00-15:30 és 16:00-17:30

június 2. 18:00-19:30


Jelentkezés


5. KÖNYVMARKETING

Hogyan kezdj hozzá? Közösségi média felületek előnyei, hátrányai. Tippek, trükkök és gyakorlati tanácsok.

Biztos te is hallottad már, hogy a könyvmegjelenés csak a munka egyik fele. A másik az, hogy a könyv hírét eljuttassuk az olvasókhoz. Ebben pedig az írónak is részt kell vennie, magán és szerzői kiadásban főként, de hagyományosban is.

Ennek a kurzusnak a célja, hogy megmutassuk, a marketinget is el lehet sajátítani. Akkor is, ha te íróként nagyon idegenkedsz tőle. Megbeszéljük, mikor kezdj hozzá, és hogyan tudsz írói márkát kiépíteni. Megnézzük, hogy ehhez, habár magadból is adnod kell, mégsem szükséges kitárulkoznod, ha te introvertált típus vagy.

Végigvesszük a közösségi média felületeket (Facebook, Instagram, TikTok, Moly), és hogy hol milyen organikus tartalomtípusok szerepelnek jól. Beszélünk a blogolásról, hírlevelekről, könyvbemutatókról, dedikálásokról.

A kurzust követően el fogod tudni dönteni, mely felületeken legyél jelen. Lesznek személyre szabott posztötleteid, és magabiztosabban el tudsz igazodni a könyvmarketing útvesztőiben.


Időpont:

június 1-2. 14:00-15:30 és 16:00-17:30

június 9. 18:00-19:30


Jelentkezés


A kurzusokat tartják

Írástechnikai kurzusok:

- Tira Nael (FairBooks Kiadó főszerkesztője)

- Agnes Epstein (FairBooks Kiadó szerkesztője)

Könyvmarkting kurzusok:

- Megyeri Judit (FairBooks Kiadó kommunikációs és marketing vezetője)


Helyszín:

Az Írócsiszoló Discord szervere online előadásokkal, visszanézhető tartalommal, írott tananyaggal, valamint folyamatos szerkesztői jelenléttel, amit a résztvevők igénybe vehetnek a kurzusok ideje alatt.


Létszám:

minimum 4, maximum 8 fő/kurzus


Ár:

- Teljes ár: 30,000 Ft

- Bevezető ár: 24,000 Ft azoknak, akik április 1-ig jelentkeznek.

- Ha több tananyag is érdekel 1000 Ft árengedményt adunk minden további kurzus árából.


Jelentkezés


Ha kérdésed van, keress minket:

E-mail: fairbooks.kiado@gmail.com

Tel: 06-30/997-3388 (Megyeri Judit)